Nieuws

12 March 2019

kieswijzer politieke partijen

SATL roept kiezer op om laagvliegroutes Lelystad Airport te voorkomen

 

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) hebben een speciale kieswijzer opgesteld op basis van de standpunten van alle politieke partijen die meedoen aan de provinciale verkiezingen in Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe en Fryslân op 20 maart.

 

De regionale en landelijke partijstandpunten over Lelystad Airport zijn hiervoor door SATL in kaart gebracht. De kieswijzer laat zien dat er in alle hoeken van het politieke spectrum partijen zijn die zich ferm opstellen tegen een opening van Lelystad Airport zolang de laagvliegroutes niet van tafel zijn.

 

Mijndert Ververs, voorzitter van SATL: “We willen met deze kieswijzer niemand voorschrijven op wie te stemmen. Dat is een persoonlijke keuze. Maar we willen iedereen wel informeren hoe de partijen over het dossier Lelystad Airport denken. Veel provinciale bestuurders en partijen willen al langere tijd dat Lelystad Airport voorlopig niet open gaat. 

 

"Landelijk ligt dat anders: daar willen diverse partijen gewoon  doorgaan. Het is wat ons betreft aan de kiezer om, mede met onze kieswijzer in de hand, een keuze te maken. Onze opvatting blijft: eerst een herindeling van het luchtruim, met als doel een situatie waarbij laagvliegen niet meer voorkomt. Dan zien we daarna wel of Lelystad Airport op fatsoenlijke wijze open kan.”

 

De kieswijzer van de samenwerkende actiegroepen is te vinden op de website van SATL: https://satl-lelystad.nl/kieswijzer/

 

Voor deze kieswijzer heeft SATL alle partijen langs een “Lelystad Airport-meetlat” gelegd. Hoe meer sterren een partij, hoe meer ze opkomt voor het belang om Lelystad Airport met zijn laagvliegroutes tegen te houden. Oftewel: eerst het luchtruim herindelen, eerst een integrale Luchtvaartnota vaststellen, daarna kijken of Lelystad Airport een reële optie is, en daarna pas eventueel Lelystad Airport openen. De politieke partijen konden vier sterren verdienen:

  • 2 sterren voor een partij die in de provincie vindt dat Lelystad Airport helemaal niet, of pas open kan na de herindeling van het luchtruim;
  • 1 ster voor een partij die in de Tweede Kamer vindt dat Lelystad Airport helemaal niet, of pas open kan na de herindeling van het luchtruim;
  • 1 ster voor een partij waarvan de Haagse fractie zich duidelijk inzet voor de belangen van de samenwerkende actiegroepen tegen laagvliegen.