Nieuws

26 November 2014

Nieuws van Vechtdal Breed.

 

Inschrijven voor glasvezel

 

Vanaf nu is het mogelijk om zich in te schrijven voor glasvezel in het buitengebied van Ommen. Stichting Vechtdal Breed is de afgelopen weken druk geweest met voorlichtingsavonden, het voeren van onderhandelingen met providers  en het maken van contracten.

 

Nu is het belangrijkste moment in het traject naar de realisatie van het netwerk aan de beurt: de inschrijvingen. Van alle aansluitingen in het buitengebied moet 60% mee doen om het net aan te kunnen leggen. Hoe eerder dit percentage bereikt is des te eerder kan de schop de grond in!

 

Vanaf deze week is het mogelijk om zich daadwerkelijk in te schrijven voor snel internet. Dat kan online via de website of persoonlijk bij de ambassadeur in uw eigen buurt. Op de website www.vechtdalbreed.nl staat wie de ambassadeur is in uw buurt. Hij of zij komt graag bij u langs om u te helpen met invullen van de papieren of uw vragen te beantwoorden.

 

Waarom glasvezel?

Shoppen, een film kijken, chatten, foto’s versturen, bankieren, bestanden downloaden en informatie opzoeken. Internet speelt een steeds grotere rol in ons privé leven. Maar ook zakelijk is er grote behoefte aan snelle en betrouwbare internetverbindingen. Niets is vervelender om opdrachten van klanten te missen omdat de verbinding steeds wegvalt of een ander bedrijf met glasvezel ‘sneller werkt’. Ook scholen merken de noodzaak van een stabiele verbinding. Nu al werkt het vaker niet dan wel om ondersteunende film van bijvoorbeeld schoolTV te tonen in de les. Of het verplichte leerlingvolgsysteem is niet te gebruiken door de trage verbinding.

 

Senioren

Maar ook senioren gaan steeds meer gebruik maken van internet. Huisarts Paul Habets geeft aan dat hij natuurlijk nog altijd graag mensen echt ziet in de spreekkamer, maar veel vragen of het simpelweg doorgeven van thuis opgemeten bloeddruk of suikerwaardes kunnen ook via internet. Daarvoor hoeft men niet helemaal naar de praktijk te rijden. Straks wordt het ook mogelijk om via internet te bellen met de huisarts waarbij men elkaar ook kan zien via programma’s als Facetime of Skype. Natuurlijk kun je ook op deze wijze contact maken met de kinderen of kleinkinderen en zo op de computer of de tablet kijken naar het glunderende gezichtje van je kleinkind in Australië  als hij zijn Sinterklaascadeautje uitpakt.

 

Sociaal belang

Ook voor verenigingen of kerken ligt er de mogelijkheid om via livestream mensen thuis mee te laten genieten van hun bijeenkomst of de trouwdienst van een gemeentelid. Ook mensen die fysiek niet in staat zijn om hierbij aanwezig te zijn beleven het dan wel mee en kunnen er over mee praten. De verbinding met de groep blijft zo beter in stand en mensen zullen zich wellicht minder eenzaam en afgezonderd voelen.

 

Ook voor mensen die van plan zijn om op termijn te gaan verhuizen, is het rendabel om nu wel een aansluiting te nemen. Zonder glasvezelaansluiting wordt je woning minder aantrekkelijk voor de aanstaande koper. Natuurlijk kan de nieuwe bewoner zelf nog glasvezel aan laten leggen maar dan zijn er na de koop van de woning nog wel hoge extra kosten. Is er een andere woning beschikbaar waar al wel glasvezel is dan zal dit meegenomen worden in de keuze van de koper. Vergelijk het maar met een woning die wel of niet op de riolering is aangesloten. Wel een aansluiting is normaal en heel prettig, geen aansluiting kan ook maar geeft extra ‘gedoe’.